Het verhaal van Paul
Het dynamische werk van gebiedsmanager Paul
Het veranderende stationsgebied is een plek vol bedrijvigheid: er zijn 27 bouwprojecten op 45 hectare te vinden. Gebiedsmanager Paul is ambtelijk eindverantwoordelijk voor het geheel. Dat zijn baan bij de gemeente zo dynamisch en uitdagend zou zijn, was een aangename verrassing toen hij overstapte vanuit het bedrijfsleven.
Vrijheid en verantwoordelijkheid
Het gebied rondom Nijmegen Centraal Station wordt al een tijd onder handen genomen en dat blijft nog wel even het geval. In 2035 zijn alle projecten afgerond en zal het een levendige plek zijn waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Paul Matthieu is de man die ervoor zorgt dat alle projecten op elkaar afgestemd zijn en nam er zelf als projectontwikkelaar ook enkele onder zijn hoede, waaronder het nieuwe poppodium Doornroosje. Hij maakte veertien geleden kennis met de gemeente toen hij ad interim op een van de afdelingen zat. “Ik kreeg toen de vraag of ik wilde blijven en twijfelde. Want was de gemeente niet heel anders dan het bedrijfsleven? Met meer vaste structuren en hiërarchieën? Paste dat wel bij mij?” Omdat hij eigenlijk wel meer tijd met de kinderen wilde doorbrengen en dichtbij huis werken hem ook fijn leek, ging hij overstag. “Ik was van plan na een paar jaar terug te keren naar het bedrijfsleven, maar dat is niet meer gebeurd. Ik wist niet dat werken in de projectontwikkeling bij de gemeente zó leuk was. Ik ervaar een grote mate van vrijheid en verantwoordelijkheid.”
Ik wist niet dat werken in de projectontwikkeling bij de gemeente zó leuk was.
Voor en in de stad
Paul werkt in wat hij noemt ‘de bedrijfsmatige kant van de gemeente’. “Ik doe nu wat ik ook al deed toen ik bij een projectmanagementbureau werkte: bedenken, verbinden en opbrengsten realiseren. Maar nu is het voor de inwoners van de stad. Het is ook tastbaar, want ik zie hier gebouwen verrijzen waar ik zelf opdracht voor heb gegeven. Bij mijn vorige baan bedacht ik dingen, maar verdween het erna uit beeld als anderen aan de slag gingen. Nu sta ik midden in mijn werk en zie het gebied veranderen.” Omdat er zoveel verschillende projecten zijn die geleid worden door allerlei partijen, is afstemming noodzakelijk. “Je moet denken aan de verkeersinrichting, de openbare ruimte en natuurlijk de gebouwen zelf. Het gebied moet straks één geheel zijn. Eigenlijk ben ik de hele dag aan het praten. Overleggen met wethouders, partners en het projectmanagementteam. Dat laatste bestaat uit zes projectmanagers die elk ook weer teams aansturen.”
Tastbaar bijdragen aan de maatschappij
Veel dynamiek, altijd in gesprek, een hoop koppen koffie en eindeloos veel energie en plezier: Paul ziet zichzelf niet terugkeren naar het bedrijfsleven. “Het is echt te leuk om voor de stad te werken. Zeker Nijmegen. Iedereen is hier zo maatschappelijk betrokken. Ik draag elke dag mijn deeltje tastbaar bij aan de maatschappij en dat vind ik erg inspirerend. Iedereen zoekt naar een eigen manier om zin aan het leven te geven en dit is die van mij.”